Emlékképek – Mert ez maradt: előadás a magyar emigráció létérzéséről és 1956 hőseiről

Sunday, June 4, 2017,

3:30 pm - 5:00 pm

http://www.magyarhaz.org/hu/event/emlekkepek-mert-ez-maradt-eloadas-a-magyar-emigracio-leterzeserol-es-1956-hoseirol/?hh_view_list=true

 

A Nemzeti Összetartozás Napján, egyben a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, június 4-én tartja a New York-i Magyar Házban Emlékképek – Mert ez maradt című előadását a magyar emigráció létérzéséről és 1956 hőseiről a sárospataki Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület kiegészülve Tóth Reni énekessel, a Kormorán zenekar egykori szólistájával.

A sárospataki Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület anyaországi, erdélyi és felvidéki fiatalokból álló csapata már több alkalommal feldolgozta a magyar történelem sorsfordító eseményeit. A szervezet eddigi munkásságáért 2015-ben Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehette át a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat.

Az egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott Emlékbizottság támogatásának köszönhetően színpadra vihette legújabb, Emlékképek – Mert ez maradt című, a magyar emigráció létérzéséről és ’56 hőseiről szóló pódium-előadásukat. A produkció megalkotásában közreműködött Wittner Mária, az 56-os Emlékév védnöke (aki a Magyar Ifjak fővédnöke is); a produkcióban vendégszereplő volt Varga Miklós, az István a király címszereplője, továbbá Tóth Reni és László Attila előadóművészek is. Eddig Magyarországon három alkalommal, teltházzal és nagy sikerrel mutatták be műsorukat.

A darabban az egyszerű emberek oldaláról mutatják be ’56 lelkületét és a forradalmi eseményeket követő emigrációs hullámot. Céljuk, hogy az emberek lelki vívódásaiból, emigrációs létérzéseiből is átadhassanak valamit a közönségnek. Ehhez segítségül hívják a Kormorán zenekar hangzásvilágát, népművészetünk kincseit (népdal, népzene, néptánc) és irodalmunk kifogyhatatlan tárházát – különösképpen az emigrációban megedződött magyar lelkek megszólalásait, emlékképeit.

Előadásukat június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján, 15.30-tól mutatják be a New York-i Magyar Házban.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott Emlékbizottság támogatja. Társszervező: Széchenyi István Társaság – New York.

A rendezvényre a belépés ingyenes, adományokat elfogadunk.

További információ: www.magyarifjak.hu/emlekkepek.